Ryktet säger att Sällsamt funnits sedan 2012. Egentligen började det tidigare. Ska man gå hela vägen tillbaka kommer man alldeles för långt, men låt oss säga att tanken på en grupp föddes ur de samtal som Sara (S) och Thomas hade när de gick en skrivkurs i fantastik ihop. Samtal om skrivuppgifter, skrivande i allmänhet och respons på texter i synnerhet. Ur detta föddes en idé. En idé om en mer ”permanent” grupp som jobbar med texter ihop.

Därefter sjanghajades Maria, som under några år då och då haft skrivträffar och delat texter med Sara, och gruppen Sällsamt var född. (Inte helt sant, för det tog lite tid innan Sällsamt fick sitt namn – men fanns gjorde vi, och gruppen). 

Bland det första vi gjorde var att vi började arbeta på en gemensam antologi. Mycket för att lära känna varandras skrivande och för att ha någon form av gemensamt mål. Projektet har inte blivit publicerat i sin helhet, även om delar av det dykt upp på andra håll. Men vi lärde oss massor om varandra och hur vi kan hjälpa varandra med olika saker i skrivandet. Och vem vet, en dag kanske antologin kommer ut i någon form i alla fall…

Vad gör vi då?

Dels bloggar vi här. För att ha någon form av gemensam kanal. För vår egen del och andras. Dels har vi skrivträffar där vi jobbar med våra texter, bollar idéer och dricker te. Mycket te. Sedan har vi mer ”formella” möten där vi lämnar feedback och diskuterar skrivande utifrån olika aspekter. Och däremellan så peppar vi varandra bäst det går. Ibland åker vi på gemensamma utflykter också.

Sedan 2016 så är vi fyra stycken i gruppen, varav två Sara för att göra det lite mer förvirrat.

Välkommen till vår blogg!

Vilka är vi?

Thomas om Sara (S)

Sara SwärdSaras texter är alltid jättekorta. Utan de som vägrar vara det. En del noveller blir 40000 ord långa, vilket kan tyckas mycket för att vara en novell. Men det är det faktiskt inte.
Melankoliska framtidsskildringar. Eller varför inte förvrängda sagor. Mörkt är också bra. Nordic weird kanske. Där någonstans. Kan sitta i ursprunget i de värmländska skogarna, eller så är det något annat?

Författare som influerat mest? Ursula LeGuin, säger hon själv i alla fall … 


 

Sara L om Maria

MariaKarlberg_smallMarias största intressen ser hon själv som ett och samma: läsande och skrivande. I tidig ålder drogs hon in i den grekiska mytologin och senare gjorde böcker som Trollkarlen från Oz och inte minst Sagan om ringen stort intryck.

Hon lärde sig själv att skriva i fem-sexårsåldern någonstans men började skapa egna berättelser ännu tidigare. Och det har hängt i sedan dess. Främst inom de två spåren fantastik och att skriva roligt för scenen, manus och sångtext. Redan i grundskolan skrev hon pjäser och på loven satte hon upp revyartade föreställningar med kusinerna. När hon blev äldre skrev hon manus till spex vilket hon gjorde så bra att hon erhöll Tage Danielssons Vänners stipendium 2007. Stipendiet använde hon till en filmmanuskurs och en resa till magiska Island.

Inspirationskällor: Neil Gaiman, Tage Danielsson och Astrid Lindgren är kanske dom främsta men också Terry Pratchett, Jane Austen, John Ajvide Lindqvist med flera.


 

Maria om Thomas 

ThomasÅrnfelt_smallEn gång kallade jag Thomas för klichéernas mästare. Och det var faktiskt en komplimang. Vad jag menade var att han är bra på att ta ett ämne som verkar vara uttömt och omskrivet hur många gånger som helst och få det att kännas nytt. 

Hans gedigna historiekunskaper ger liv och färg åt den fantastik som utspelar sig i det förflutna, som debutromanen Incidenten i Böhmen (utgiven 2015 på Undrentide förlag). Men han rör sig lika hemtamt i samtid och framtid. Om han någon gång bedyrar att ”den sortens berättelse skulle jag aldrig skriva” – då kan man börja misstänka att just en sådan kommer att dyka upp rätt snart.

Han misstas ibland för att vara irländare. Delvis på grund av accenten som han skaffade sig under de år han bodde i Dublin. Men kanske också för att han som person är så öppen, inkluderande och lätt att bli vän med.

Thomas har en författarsida på https://thomasarnfelt.com/


 

Sara (S) om Sara (L)

SaraLäthén_smallNej, just skönlitterär författare drömde Sara aldrig om att bli. Möjligen filmmanusförfattare. Men trots det har skrivandet ständigt följt henne, från barndomen till nu. Och hur hon än gör, så är det fantastik som kommer ur pennan och tangentbordet. Just nu ett på alla sätt stort projekt som spänner över tid och rum. Bara hon kan tänka sig att dela det med oss andra.

Superkrafter: Kan skriva medan hon åker bil. Ger grymt bra textrespons.

 

2 kommentarer
  1. Vad roligt! Jättekul att se bilder på er allihop, och superbra idé att presentera varandra. Precis som Thomas skrev, det ger en känsla både för personen som presenteras, och för den som skrev presentationen. Hoppas få träffa er lite på Kontur nästa vecka – utom Maria, då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: