En fördel med att inte vara etablerad är att man kan göra som man vill

Jag hade bestämt mig. Så snart jag fått in alla kommentarer från testläsarna skulle jag ta tag i slutredigeringen av romanmanuset.

Men så låg jag en kväll bredvid min dotter och väntade på att hon skulle somna. Jag tänkte på en bokidé som jag haft ett bra tag och plötsligt hittade jag en röst till den. När dottern hade somnat steg jag upp och började skriva och sedan har jag jobbat med det manuset i stort sett varje kväll. Som jag brukar upptäcker jag historien medan jag skriver den och det gör det spännande att sätta sig framför datorn.

Så det blev alltså ett sidospår ett tag och det är okej. Jag får göra som jag vill.

För några månader sedan skrev Thomas ett gästinlägg på Debutantbloggen (som han var med och drev under 2015) med rubriken Post debut stress disorder. Det handlar bland annat om att när man väl har gett ut sin första roman får man en annan press på sig. Man bör ganska snabbt få ur sig något nytt, helst i linje med det första. Håll dig till din nisch, ett tag i alla fall, råder han debutanten.

Det är ett klokt råd. Men rätt skönt att som oetablerad kunna strunta i det och använda den lilla skrivtid jag har till att bara bekymmerslöst beta där gräset verkar grönast.

Nu skriver jag alltså på mitt nya projekt så länge det känns kul – förhoppningsvis bär det hela vägen till ett första utkast. Sedan åter till slutredigeringen. (För en del i detta är att jag vet att jag både vill och har kapacitet att avsluta saker. Annars skulle jag kanske ålägga mig större disciplin.)

5 kommentarer
 1. Det låter så himla roligt! Underbart med nya idéer, och just att skriva på ditt sätt och liksom upptäcka historien under tiden. Ska som vanligt bli väldigt spännande att få höra mer om det, när du vill berätta. Eller visa 😉

  • Maria sa:

   Så fort jag har något som jag känner mig redo att visa upp får du läsa, det vet du 🙂

 2. Sara L sa:

  Jag kanske redan har sagt det men det är spännande att du är inne i nytt projekt och att det flyter framåt så bra. Ser fram mot att få läsa det när du fått klart utkastet men hoppas också att det inte behöver dröja för dig tills du hittar tillbaka lust att slutföra Vadet.

  • Maria sa:

   Tack 🙂 Det handlar nog mer om tid än om lust. Jag skulle gärna jobba med båda men det blir så lite tid till varje då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: