Bakåtresa i tiden genom litteraturhelg inom science fiction och fantasy

Nu har det gått några dagar sedan vi var iväg på Kontur i Uppsala, årets upplaga av Swecon. Det var tredje gången jag var på den och med LunCon inräknat blev det min fjärde science fiction/litteraturkongress. Konstaterar att även denna var alldeles för bra arrangerad. Med det menar jag att det är svårt att välja/välja bort när flera intressanta programpunkter hålls samtidigt. Men återigen känner jag mig påfylld av skrivinspiration och idéer att spinna vidare på i framtida skrivprojekt.

Innan Sara, Thomas och jag avslutade konventet en stund på årets Dead dog party, slog vi oss ner på en uteservering och pratade igenom helgen. En slags post-swecon-skrivgruppsstund i det ljumma sommarvädret för att sammanfatta alla intryck. Thomas Årnfelt i paneldebatten Efter bokbloggarnaVi pratade om trevliga personer vi samtalat med, intressanta programpunkter vi varit på, nya bekantskaper vi gjort och vänner vi träffat på. Om personer vi missat, som var där men som vi inte hann träffa på. Om de vi inte hunnit prata så mycket med. Vi pratade om panelerna Thomas modererat och deltagit i. Den ena om vad som ersatt bokbloggandet, hur sociala medier används för att diskutera läsande och fandom. Den andra om hur man gör för att få något skrivet. Tillsammans med ett gäng andra författare diskuterade de hur man ser till att skriva, fortsätta skriva och bli klar.

Torill KornfeltJag kunde inte då och kan nog fortfarande inte svara på frågan vad jag tyckte var bäst av allt. Men egentligen är det nog helheten. Känslan man får med sig hem igen. Det är så givande att lyssna på (och även diskutera med) författare inom fantastik. Men också fångas in i filosoferande kring sådant som vetenskap som skulle kunna bli verklighet. Möjligheterna. Vad som skulle kunna gå hur fel som helst. Teknik på gång som nästan är för otrolig för att vara sann. Och skrämmande. Vetenskapsjournalisten och författaren Torill Kornfeldt levererade igen (jag är dessutom ett fan av hennes artiklar i Ny Teknik).

Det var också roligt att träffa på Fredrik, som jag bytte textrespons med en gång i tiden. Han passade på att rekommendera mig boken The Bear and the Nightingale av hedersgästen Katherine Arden som han också såg till att få signerad.

Det var spännande att lyssna på paneldiskussioner som vad som händer sedan, efter att världen gått under. Och den om nordiska väsen. Att återuppväcka gudar och väsen i nordisk folktro för en modern läsekrets. Sara Bergmark Elfgren avslöjade där en tv-produktion hon hade på gång och som kanske blir film framöver. En mockumentär om hur det är att passa in som nordiskt väsen i dagens samhälle. Blir nog väldigt kul.

Jag fick mycket nostalgikänsla under programpunkten Buffy 20 år med intressanta återblickar på serien ur olika aspekter och med delade åsikter från panelen. Trots att någon av dom inte rekommenderade fortsättningssäsongerna i serietidningsform blev jag väldigt sugen att försöka få tag i dom. Mats Strandberg, som också var med i de diskussionerna, var även med i panelen om att skriva fantastik för barn och unga. Ser fram mot att läsa hans nya barnboksserie för mina barn. Det ska tydligen vara en del roliga dolda referenser till den sortens skräckfilm och liknande jag såg mycket på åttio/nittiotalet. I den sistnämnda panelen om att skriva fantastik för barn och unga fanns bland andra även Henrik Fexeus med. Jag har flera av hans faktaböcker och gillar hur han skriver så ser fram mycket mot att läsa hans senaste där han passande gett sig in i science fiction. För övrigt var det mycket igenkänning när Anders Björkelid i den diskussionen bland många roliga kommentarer även tog upp hur man inte kan ställa frågan ”vad är det värsta som kan hända?” till någon som skriver, till exempel när man oroar sig för att bli sen till ett möte. Med den fantasi skrivande människor ofta har är det inte på något sätt en lugnande fråga.

 

Saras made from scratch steampunkhattDen här gången fick jag dessutom hänge mig åt några timmars kreativitet när jag skapade en hatt från grunden i tema steampunk. Jag deltog även i en workshopen Allt som glimmar är inte mässing 2.0, också i steampunkanda och vilket också gav mersmak för att sätta upp en skaparverkstad hemma med diverse material och färger. Minns hur jag förra Swecon i Stockholm pratade lite med paret som höll i dessa när jag råkade hamna med dem på en lunch. Kristin Aurora Thorrud och Erik Andersson är lika trevliga som de är inspirerande.

Den mest omtalade och troligen den roligaste verkar ha varit How to Write Male Characters som hölls av två av hedersgästerna; Kameron Hurley och Ann Leckie. Sara berättade att hon fick lust att trycka upp en t-shirt med ett citat från den. Men are people too, tror jag det var.

Trots att jag missade intervjun med den tredje hedersgästen Siri Pettersen, på grund av krock med annat, fick jag ändå slutligen chansen att lyssna på henne i en annan diskussion. Hade precis läst klart hennes första bok Odinsbarn i serien Korpringarna och hon var ett härligt inslag i en paneldebatt.

Sommarvädret förgyllde de flesta lunch och middagarna på uteserveringarna omkring hotellet. Det blev också tid för en liten rundvandring i Uppsala, vilket kändes viktigt för mig som första-gången-i-Uppsala-besökare.

Domkyrkan, Uppsala     Kyrkogård i Uppsala             

Eftersom jag började med avslutet på helgen så avslutar jag med ett par bilder från början av helgen. Redan på tåget upp till kongressen fick vi en trevlig stund med Kristina Hård och väl framme vid hotellet slog vi oss ner för ett par glas i solen till umgänge med andra sf-fandompersoner och författare.

     

(Tack Thomas och Eva Holmquist för bilder! Jag har beskurit bilder så de som inte vill vara med är borttagna. Om någon annan är med i någon av bilderna men som inte vill vara med, hör av er så tar jag bort hela bilden!)

Fler bilder från kongressen:
#swecon2017 på Instagram
#kontur2017 på Instagram

3 kommentarer
  1. Maria sa:

    Tack för att du delade med dig till mig som inte kunde vara med den här gången.

    • Sara L sa:

      Håller tummarna att du kan vara med åtminstone en dag nästa år!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: