Konvent, förväntan och tillbakablickar

Jag ska få gå på SF- och fantasykonvent igen! Hurra!

Nästa års Swecon, det nationella konvent som hålls årligen, blir Confuse som äger rum i min hemstad Linköping 7-9 augusti. Avgiften är inbetald och barnvakt vidtalad. Jag längtar redan.

Det är bara några år sedan jag upptäckte konventsvärlden i och med Eurocon 2011 i Stockholm. Där gick jag på seminarier och workshops om alltifrån bioastronomi (hur man till exempel via ett träds årsringar kan avläsa hur månen sakta avlägsnat sig från jorden) till infodumpningsproblematik (en författarpanel diskuterade hur man får fram informationen om sin fiktiva värld utan att skriva folk på näsan). Det var tre fantastiskt roliga dagar, jag vandrade runt salig som ett barn i en godisbutik och mitt största bekymmer var att välja mellan programpunkterna.

Därifrån fick jag även med mig en rolig bild av vad en skrivgrupp kan vara: hedersgästen Elizabeth Bear sade att i hennes grupp fungerar de som varandras doulor. När det tar emot i skrivandet samlas de i en chat och driver på: ”Push, push!”

Året därpå åkte vi i skrivgruppen tillsammans till Swecon i Uppsala. Ett mindre omfattande program (där det förvisso fanns flera bra punkter, som The short story and the idea) kompenserades väl av hur kul det var att uppleva konventet gemensamt. Vi kombinerade en skrivträff med afternoon tea, hade eftersnack i baren och lyckades få med två av de gästande författarna på en väldigt trevlig middag. Söndag eftermiddag åkte vi hem trötta, fnissiga och tramsande, bland annat om onda tomtar och deras bok Necrognomeicon.

Sedan kom Lilla och jag missade de två följande konventen. Men nästa år är det dags igen!

2 kommentarer
  1. Thomas sa:

    Ska bli så kul att ha med dig på nästa SweCon! Kändes konstigt att vara den ende ur gänget som var på senaste. (Hade ju kul i alla fall – men det kändes ändå lite ”fel”).

    • Maria sa:

      Tack! Inget mot hur fel det kändes att inte vara där. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: