Rapport från Archipelacon

Skriver i någon slags halvkoma på tåget hem från Archipelacon – Fantastikkongressen på Åland.

4 tämligen fullspäckade dagar (även om vi smet lite tidigt idag, men det spelar i sammanhanget mindre roll). Hur sammanfattar man det?

Ingen idé alls att försöka göra någon form av kronologisk redogörelse. Det skulle nog kräva en analys av programmet igen för att se vilka seminarier jag var på, och vilka jag tänkte gå på. Och sen var inte Sara och jag på samma, så det skulle troligen bli en lång utdragen beskrivning. Istället en stokastisk, slumpmässigt utvald ”best of” och ”diverse intryck”.

Känslan av att hitta sin bok till salu, inte bara inne på mässan, utan även ute i bokhandeln på stan.

Incidenten - i fint sällskap. I en bokhandel i Mariehamn

Incidenten – i fint sällskap. I en bokhandel i Mariehamn

Mina allra första paneldebatter. Den första handlade om bloggande. Jag var lite förvånad först när jag blev tillfrågad om jag ville vara med i en panel om bokbloggande:

”Ehm – ni vet om att jag inte bokbloggar?”

”Ja”

”Jamendåså!”

Det visade sig att de tänkte sig en mix av ”skrivbloggare” och ”läsbloggare”. Det gav faktiskt en riktigt bra dynamik i samtalet, och de två timmarna gick rasande fort. Tack till mina kompanjoner; Anna Sellin, J. S. Meresmaa, Nahal Ghanbari och Nic Clarke! Väldigt skoj hade vi.

Nästa panel var om Dinosaur Erotica.

Nej, men vi råkade halka in på det. Egentligen handlade panelen om ”Cross-Genre Litterature”. Ytterligare en riktigt bra panel. (tycker jag – som satt i den, men det verkade som publiken tyckte om den också. Sara var och lyssnade, så hon får väl klaga ifall hon är av annan uppfattning).

Denna gång totalt fullsatt. Det var jag, Anna Blixt och Magdalena Hai, med Emil Hjörvar Petersen som fått uppgiften att hålla ordning på oss. Inte helt lätt kan jag tänka. Men roligt hade vi som sagt 🙂

Inte bara nordbor

Det var visst nån sån där amerikansk författare där också… Missade honom för det mesta, men lyssnade på en Q&A efter en visning av ett GoT-avsnitt. Mitt första någonsin faktiskt… Sedan var jag på en panel om skapandet av boken ”World of Ice and Fire”. Tillsammans med Stefan Ekmans inspirerande genomgång av kartor i fantastiken gav detta mig alldeles för många skojiga idéer. Jag som har två manus att försöka skriva klart…

En inte helt okänd amerikansk författare svarar på frågor.

En inte helt okänd amerikansk författare svarar på frågor.

Mer då?

Massor faktiskt. Till exempel lyckades jag inte heller denna gång få höra Torill Kornfeldts föredrag ”Zombies, Necrophiles and Spiraling Penises — Things You Were Never Taught in Biology Class”. Salen var full när jag kom dit… 😦

Sara såg en polsk filmatisering av Vem är Arvid Pekon? Vilket tydligen var riktigt kul.

Troll pratades det också om.

Kul att åka utomlands och alla pratar svenska. Lite som en Disneyfilm… Världsspråk 🙂

Men, men, umgicks ni inte nått med folk? Var det liksom ingen fest?

Eh, jo. Vi spenderade väldigt mycket tid med Andreas från Styxx fantasy som vi lärde känna redan på båten, när han och Kristina Hård slog sig ner hos oss i kafeterian. Vi fyra sprang sedan på varandra ett antal gånger helgen… Tror om jag skall vara helt ärlig att jag är skyldig ett par öl… Jag lovar att bjuda på en, eller ett par, på ConFuse, Andreas! 🙂

Sedan träffade jag en massa folk som ville prata böcker, skrivande och lite av varje. Riktigt kul och inspirerande – tack allihop!!!

Fest? Alltså, vi var ju i Finland (Åland) – så en och annan öl blev det – och ett lite småbisarrt poolparty. Eller två.

Baren på Archipelacon hade det vanliga sortimentet...

Baren på Archipelacon hade det vanliga sortimentet…

Notera poolen i bakgrunden. Det var inte varmt. Men det fanns folk som badade... Nej, det var inte någon av oss!

Notera poolen i bakgrunden.
Det var inte varmt. Men det fanns folk som badade…
Nej, det var inte någon av oss!

Helt seriösa, djupa och svårmodiga hela tiden...

Helt seriösa, djupa och svårmodiga hela tiden…

Kö till signering. Nej tyvärr, det var inte jag som signerade.

Kö till signering.
Nej tyvärr, det var inte jag som signerade.

/Thomas (och Sara) som Sällsamts utsända i fjärran rike.

7 kommentarer
 1. Å, det låter helt grymt. Typ såååå coolt att du satt och pratade i panelerna istället för att bara lyssna. Önskar verkligen att jag varit där. Men vi ses på ConFuse!

  • Thomas sa:

   Sorry för sent svar, men det har varit några hektiska dagar…
   Det var verkligen kul – och ja, vi ses på ConFuse, det ser jag fram emot!

  • Thomas sa:

   I’ll take your word for it 🙂

   On the other hand, it wasn’t extremely hard for the water to be warmer than the air…

 2. Maria sa:

  Det låter som om ni har haft det fantastiskt! Tack för att du rapporterar, så jag också får vara med på ett hörn!

  • Thomas sa:

   Helt fantastiskt var det, helt klart. Tänkte ett tag räkna upp alla trevliga människor jag pratat med, men insåg att det skulle bli årets längsta inlägg då – och så skulle jag säkert missa någon i alla fall…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: