Le målgrupp, c’est moi?

I fredags var det dags för höstens första skrivgruppsträff med alla tre. Den här gången ägnade vi en stor del av tiden åt att diskutera texter: min roman, Flickan utan vingar och Thomas senaste romanmanus.
Jag fick flera intressanta synpunkter på romanen. Det mesta i linje med sådant jag själv har tänkt ändra eller bygga ut, men ett par ögonöppnare också.
I slutet av diskussionen frågade Thomas hur jag hade tänkt med målgrupp. Och det enkla svaret är att målgruppen, det är jag. Jag har skrivit en bok som jag själv tycker är rolig att läsa.
Men kanske borde jag ha ett mer medvetet målgruppstänk. Med tanke på vad jag jobbar med känns det nästan lite pinsamt att jag inte har det. Samtidigt känns det som om det kan bli för fyrkantigt: det är ju en roman och ingen reklamkampanj.
Ni andra som skriver, hur mycket tänker ni på att anpassa texten för en viss målgrupp?
5 kommentarer
 1. Jag har funderat mycket runt målgrupp, men kanske inte blivit så himla klok av det. Länge trodde jag att jag skrev Urban fantasy för Unga vuxna, men nu har jag förstått att det absolut inte är för unga vuxna jag skriver, utan att det mer är en crossover. Det är också väldigt självklart för mig att mina framtida läsare kommer vara kvinnor, förhoppningsvis med en del undantag, men jag riktar mig nog ganska tydligt till unga kvinnor.

  Det är svårt med målgruppstänk, tycker jag. Jag har definitivt inte gjort några ändringar i manuset på grund av vilken målgrupp jag riktar mig till. Men jag försöker ha det med mig hela tiden, och ganska ofta så gör det mig lite förvirrad och kluven i olika valsituationer. Så det är knappast bara av godo att tänka på det. Men jag tror ändå att det är bra att liksom, fundera igenom det ordentligt. När ett förlag frågar kan det vara bra att kunna säga någonting om vilka man tror kommer kunna gilla ens bok. Men i princip så ska man nog skriva en bok som man själv gillar – det är ju det jag gör, det råkar bara vara så att den typen av böcker jag gillar ofta är crossover fantasy 🙂 – och hålla sig till sin vision.

  • Maria sa:

   Det är nog som du säger: bra att ha frågan med sig, inte minst med tanke på marknadsföring, men inte svika visionen för att locka en viss målgrupp. Det skulle kännas fel och konstigt att skriva en bok som jag inte själv vill läsa.

 2. Manuskt sa:

  Har nog också mig själv som målgrupp, vilket såklart, enligt mig, är en utmärkt målgrupp 😉 Men barnboken jag jobbar på har såklart en yngre målgrupp och det är svårt att veta om den är på rätt nivå.

  • Manuskt sa:

   Såklart såklart … Min målgrupp hade ändrat om den kunnat.

   • Maria sa:

    Då låter det ju som om det funkar att ha sig själv som målgrupp, med tanke på vilket mottagande din bok har fått. 🙂 Med en barnbok blir det förstås lite annorlunda, men även när jag har skrivit sådana texter har jag nog utgått ifrån vad jag själv tyckte om att läsa i den åldern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: