Skrivkurs, böcker om skrivande och kapitelutbyte

Hittade en intervju i en anteckningsbok som jag glömt publicera så här kommer den ett par månader senare.

Hej och välkommen!
Hej och tack!

Hade du kontaktat ett bokförlag nu i höst? Stort ju!
Ja och det gjorde även att jag fått min första refusering.

Tungt.
Ja, det kommer det nog alltid att vara. Den här gången var det en idé på en faktabok som blev refuserad, så försöker även se det som en slags övning på refusering. Det kommer nog kännas många gånger värre vid refusering av något skönlitterärt. Men jag lade ner en hel del tid på presentation och sammanfattning i synopsis och följebrev. Deras svar var att de precis hade gett ut en bok på liknande tema vilket jag i och för sig visste, hade ju den boken hemma. Det var därför jag provade med just det förlaget, för att min idé var nära den boken, men ändå med sin egen inriktning.

Ska du skicka det till andra förlag?
Jag tror det, men har inte bestämt hur länge jag ska vänta. Nu lutar det åt att jag gör färdigt romanen jag jobbat på ett tag som jag redigerar, så att jag får iväg den till förlag först. Det var i alla fall en härligt känsla att få checka av lite. Strukturerat upp förslag på en faktabok – check. Kontaktat bokförlag – check. Har nog jobbat alldeles för länge med det jag redigerar på nu så behövde få känna lite avslut. Som i bästa fall hade kunnat leda till början på något nytt. Till nästa försök ska jag skriva ihop något provkapitel till faktaboken också.

Vad är svårast i redigerandet?
Det är att få till regelbunden tid. Livet pågår alltid men det har verkligen varit mycket annat sista tiden. Mycket på jobbet, vi har sålt vårt radhus och köpt ett nytt hem som vi får tillträde till den här veckan. Den ”lilla” detaljen att packa ihop ett helt hem och flytta det för uppackning i nya kvarstår och så ska det ordnas med firande av ett av mina barn och släkten kommer hem till oss i jul och allt det där som brukar komma till i sådana tider, avslutningskonserter, julfester, nyårsfirande och diverse annat. Så realistiskt kommer det nog inte bli så mycket skrivet innan jul men som den tidsoptimist jag är kommer jag nog försöka klämma in lite ändå. Det svåraste är också att planera in för oväntade grejer, kanske mer världsliga ting, som ändå är sådant som händer. Sista månaden fick jag till exempel punka på bilen, tvättmaskinen gick sönder och jag kraschade med cykeln och fick någon skada i muskelfästena på ena sidan av låret och höften. Allt är fixat och lagat och jag är nästan helt återställd från det sista förutom att det gör ont när jag springer fortfarande, provade senast idag. Men att det blev sådan vacker tur idag vägde upp det hela. Nästan lite overkligt längs den här långa stranden med solens glittrande i havet och de dramatiska bergen här bakom.

Var är du egentligen?
Jag är på höstsemester med familjen och släkten i södra Spanien och intervjuar mig själv via en anteckningsbok.

Verkar underbart. (Och lite knäppt.)
Det har varit fint med liten vardagspaus efter den här intensiva hösten och härligt att fylla på med sol i ögonen inför vintern.

Den här bloggen handlar ju om skrivande så du kanske vill gå över och berätta vad du gjort senaste tiden i skrivväg?
Jag önskar alltid mer tid till skrivandet så…

Ursäkta att jag avbryter men kanske i listform så det inte blir ett för långt blogginlägg?
Okej då. Har:

 • gjort synopsis och presentation av en faktabok och kontaktat ett bokförlag för första gången ( Det har du ju redan nämnt. Jag vet, men kändes bra att samla det i listan. )
 • gått kursen Redigera romanen på 22 lektioner hos Litterära konsulter
 • ordnat egen skrivkurs åt mig själv via boken Understanding Show, Don’t Tell: And Really Getting It av Janice Hardy
 • påbörjat en andra skrivkurs åt mig själv via boken Story Genius: How to Use Brain Science to Go Beyond Outlining and Write a Riveting Novel av Lisa Cron. Valde båda böckerna efter tips från Karin. Även syrran Vibeke rekommenderade den sistnämnda varmt så var bara tvungen att djupdyka ner i den. Har ca en fjärdedel kvar
 • läst ett antal bra fantastikböcker – det och riktigt bra tv-serier och filmer ger många nya idéer

Skulle inte du dela kapitel med en författare?
Men..! Det här är nackdelen med att intervjua sig själv. Att du vet alldeles för mycket.

Du och Eva Holmquist?
Jo, på Fantastika kom vi överens om att vi skulle byta kapitel genom varsin bok för respons till varandra. Jag gav feedback på Evas första kapitel men sedan dess har jag haft dåligt samvete att det hela blivit nedprioriterat helt. Förlåt Eva! Deklarerar såhär att jag ska skicka ett par kapitel inom kort så att jag måste ta tag i det snart. Nytag 2019?

2019. Vill du avsluta med att nämna några spännande planer för året?
Inför förra årsskiftet gjorde jag och några av mina närmsta vänner målbilder för året som vi sedan presenterade för varandra för fin anledning att mötas upp. Mycket roligare att göra och gå tillbaka till då och då jämfört med nyårslöften. Bra tips. I julledigheten ska jag se över måbilderna och hur det gått och göra nya för nästa år. Spontant redan nu gissar jag att skrivtid blir viktigt för 2019 men också egna klimatmål och annat. Med samma vänner ska jag också planera någon form av naturupplevelse typ vandring eller liknande för att fira att två av oss fyller jämnt. Det gör något extra med kreativiteten att vara ute såhär i vackra miljöer. Och så är det ett antal sf-kongresser jag gärna vill åka på.

2 kommentarer
 1. Thomas sa:

  Jättefin intervju! Tack för att du delade med dig av den!

  • Sara L sa:

   Tack! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: