Att hitta rätt stämning

När jag skrev på mitt ”M-manus” lyssnade jag ofta på samma sak. Inte varje gång och givetvis inte bara, men ganska ofta återkom filmmusiken till Coppolas ”Bram Stoker’s Dracula”. (Lika bra att säga det på en gång, M-manuset handlar inte om vampyrer, och utspelar sig inte i 1800 talets England – eller Transylvanien.)

Skulle sätta mig och förbereda lite för att kunna jobba med texten igen på förekommen anledning. Det tog emot lite. Men så satte jag igång musiken, och genast känns det mer rätt. Allteftersom jag har det i bakgrunden nu när jag skiver det här så kommer känslan tillbaka – den jag hade när jag skrev M-manuset från början.

Nu kommer jag nog inte så långt ikväll. Hjärnan är i princip en total gröt. Mår rätt skruttigt och har inte ätit. Men jag har i alla fall lyckats bygga en vilja att ta tag i texten, och faktiskt skapat upp relevanta mappar och filer. Så när jag känner mig bättre skall jag hugga tag i det. Men jag tror att Annie Lennox får göra mig sällskap då också.

Hur gör andra? Någon mer som förknippar sina texter med viss musik, eller tvärtom? Och vad skall jag ha för musik till nästa manus?

 

4 kommentarer
 1. För att komma i stämning till mitt manus har jag en låtlista som är till hälften fylld av The Magnetic Fields, och den andra hälften är fylld av filmmusiken till Amelie från Montmartre, Detektivbyrån, blandad Kletzmer, Tom Waits och Nick Cave. Det är en perfekt stämningssättare som jag nästan alltid använder som uppvärmning medan jag exempelvis diskar undan eller promenerar eller gör andra saker som kommer precis före skrivandet. Sedan måste jag stänga av när väl sätter mig ner och öppnar dokumentet, men det är lika användbart ändå. Ibland, till vissa stycken kan jag ta en paus och lyssna på ett par låtar som ger rätt känsla, för att verkligen få till vad det nu är som jag har svårt att få till.

  Så jag förstår precis hur du känner för din musik! Det är ovärderligt. Och lycka till med den fortsatta skrivningen, det jobbet du gjorde idag kommer göra stor skillnad nästa gång du sätter dig, tänk på det när det känns som att du inte fick så mycket gjort 🙂

  /Linda

  • Thomas sa:

   Jo jag håller med. Poängen är väl inte att lyssna hela tiden man skriver, utan att använda det för att hamna rätt. Lite grann på samma sätt som jag när jag fäktade alltid gjorde samma sak när jag gjort ngt bra på träning och att den sedan ingick i ”ritualen” inför varje ny stöt på match.

   Och ja, jag är nöjd med arbetet igår. Med tanke på feber mm så hade jag inte räknat med något mer egentligen. Målet var att känna att jag var igång igen, och det målet uppnåddes. Sen att det sammalagt kanske inte var mer än 15-20 minuters arbete egentligen är en annan sak.

   Tack för pepp, och lycka till med ditt eget fortsatta skrivande!

 2. Manuskt sa:

  Lyssnar alldeles för sällan på musik, och kan tyvärr inte jobba till musik – åtminstone inte om det är sång till. Annars låter det där som ett riktigt guldknep. Kanske jag ska försöka leta upp lite instrumentell musik till mitt manus…?

  • Thomas sa:

   Rekommenderar filmmusik just vad gäller stämningsskapande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: