En helt vanlig onsdag

Just onsdagar är inte vanliga, utan snarare undantag. Men de är återkommande undantag. Jag har sedan en tid varit ledig från mitt vanliga jobb på onsdagar för att hinna med andra saker i mitt liv: Köra barn till aktiviteter, Återhämtning, Skrivande.

Att jag är ”ledig” innebär i och för sig inte att jag inte jobbar. Det funkar inte riktigt. Jag har koll på jobbmailen och ibland tar jag lite telefonsamtal. Men jag är ”hemma” (eller var jag nu är) och jag håller de ”jobbrelaterade” sakerna till ett minimum. Och det går ganska bra faktiskt.

Men wow, vilken lyx – en hel dag att bara skriva, tänker säkert någon. Och ja, jo, det vore det ju. Fast så himla mycket skrivande blir det ju inte ändå.

Ska försöka förklara.

För mig är onsdagarna inte lyx. De är det som gör att allt faktiskt funkar. För det är så mycket annat som behöver fixas om man har en bok därute och ett par andra på gång. Så hade jag inte onsdagarna där jag kan ta tag i saker på dagtid (och när jag inte är paniktrött) så skulle hela skriveriet stanna av. Vi kan ta en exempelonsdag. Den här till exempel. Hur såg den ut?

Började halv åtta i morse – med ”jobbrelaterade saker”. Såg till att vissa saker skulle bli gjorda fast jag inte skulle vara där.

Därefter ordnade jag med bokning av ett bord till Östergötlands Bokmässa i december.

Skickade skrivrelaterade mail. (Skickade en del ”jobbrelaterade” mail också om jag ska vara helt ärlig).

Sedan satte jag mig och petade i mitt manus en stund. Det som jag firade häromdagen. Hade ett par scener och ändringar som jag kommit på under resans gång att de skulle in. Jobbade med det som var kvar av det jobbet ett bra tag, funderade på exakt var de skulle in, vad som skulle läggas till och vad som därför behövde kapas bort. In alles gick väl tillägg och borttagningar idag + 800 ord.

Skickade sedan iväg manuset till testläsare.

Dessutom hade jag bokat in en DHL-leverans med böcker. Måste ju vara hemma för att ta emot, så onsdagar är bra för sånt. Om de kommer. Fick ringa och jaga lite. men min låda kom till slut.

Gjorde en uppdatering av hemsidan. Det behövs verkligen, för den är lite eftersatt.

Uppdaterade min profilsida på ett kommande event.

Ville dela med mig lite av vad som händer så jag gjorde några Facebookinlägg. Och lite twitter och Instagram. (inga måsten givetvis, men ska man ha kontona skall det hända saker på dem ibland. )

Satt en bra stund och försökte klura ut hur man tar sig till Scarborough och tillbaka, helst utan att behöva ta så många semesterdagar.

Bokade flygbiljetter till och från Manchester som en följd av aktiviteten ovan.

Kom på att jag inte ätit lunch, fast klockan var rätt mycket. Tog en skål yoghurt medan jag for runt.

Betalade räkning för språkgranskning av den engelska versionen av texten. Tur att det blivit enklare med internationella betalningar.

Gick igenom lite budget.

Kollade upp en del saker som kan vara bra att veta framöver.

Planerade vad nästa steg i mitt skrivande skall vara.

Sedan var klockan en bra bit över fyra och jag gav mig helt sonika ut och sprang för att rensa hjärnan lite…

Och det här var en onsdag som var ganska skrivfokuserad. Andra dagar ska man producera texter till presentationer, pitcha in sig. Läsa kontrakt. Kolla upp förlag, agenter, utgivningstjänster.

Om jag inte hade haft mina onsdagar hade jag skullat börja med de aktiviterna nu, på kvällen. Med tanke på att jag sällan fungerar speciellt bra efter kl 21.30 så hade det tagit mig flera veckor att bocka av den listan annars. En ”bra skrivdag” producerar jag ca 1500 ord på förmiddagen, och sedan ägnar jag eftermiddagen åt ”annat skrivrelaterat”. Så rent ”produktivitetsmässigt” är det inte så mycket mer än ett ”kvällspass” som normalt resulterar i 3-600 ord. (Även om det givetvis är mer). Men det där andra blir ju inte gjort. I alla fall inte om jag ska göra det. Då får man sätta av kvällen till det istället för att skriva – och då tappar man tempo och rytm med en gång. Ungefär så pusslar jag ihop mitt skrivande.

 

5 kommentarer
 1. Maria sa:

  Intressant att höra hur du lägger upp det!

  • Thomas sa:

   För mig är egentligen det viktigaste att jag vet att det finns återkommande tid till att ta tag i alla ”runtomkringsaker”. Då kan jag ägna den lilla tid jag kan sätta av andra dagar till ”textrelaterade” saker utan att bli stressad. Sedan är det skönt att ha ett längre skrivpass i veckan också, då det ger möjlighet att komma en liten bit, och verkligen ta sig in i texten på allvar. Men efter 11 / 12 eller så brukar jag inte producera så mycket text. Rekordet var väl iofs förra veckan då jag verkligen ville bli klar med de sista kapitlen och lyckades få ihop nästan tre och ett halvt tusen ord på en dag. Men då blev det inte jättemycket annat gjort heller… Dessutom var jag rätt sliten dagen efter. Det vanliga är som sagt var mellan åttahundra och ettusenfemhundra – skrivna mellan åtta och tolv.

 2. Sara L sa:

  Verkar vara ett sådant bra upplägg för dig med onsdagarna för att bocka av så mycket, och så att skrivandet kan flyta på.

  Kommer jag så långt så skulle jag nog vilja testa något liknande framöver men jag undrar om jag skulle hinna med lika mycket på en dag. 🙂

  • Sara L sa:

   (Och då vet jag att jag kan vara ganska effektiv!)

   • Thomas sa:

    Lite är det en träningssak. Och en fråga om att skapa rutiner. I början kunde det gå en halv/hel dag utan att jag fick något gjort. Eller snarare, att hela dagen gick till ”återhämtning” och ”köra barn”. Men det funkar ju inte i längden. Om jag har en dag när jag ska ”jobba med skrivande” så måste jag göra maximalt av den. Jag vet att jag skriver bäst på morgon/förmiddag. Så därför lägger jag upp mina dagar så. Fram till lunch är fokus i första hand på just skrivande. Därefter försöker jag ta tag i alla andra saker.

    Och ju fler gånger man haft en sån dag desto mer ”rutin” blir det. Och därmed effektivt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: