Om det här med att skriva en roman

Jag har ju som jag tror det står i beskrivningen huvudsakligen skrivit kortare texter. Både skönlitterärt och i andra sammanhang. Som väldigt många andra har jag alltid velat skriva något längre, men aldrig riktigt kommit till skott. En intressant fråga här är; varför?

Jag tror mycket har att göra med rädsla. Och beslutsångest. En av anledningarna till att jag skulle vilja skriva något längre än en novell är att det faktiskt är ganska slitigt att börja om hela tiden. Varje gång man bestämmer sig för att en novell är avslutad ställs man inför den stora frågan: Vad ska jag skriva nu då? Man måste komma på en helt ny idé, skapa en helt ny värld och befolka den med helt nya karaktärer. Alla frågor man måste gå igenom, alla tvivel och funderingar.

Visst vore det skönt att veta vad det är man skall skriva på varje gång man sätter sig vid tangentbordet under en längre tid?

Ok, men om det nu vore så enkelt hade jag ju börjat för länge sedan. Men som oftast är sanningen lite mer komplex än så. Och i mitt fall handlar det just om dessa val, tvivel och funderingar som har med ämnesval att göra.

För även om valen man gör inför skrivandet av en novell är jobbiga, så är det ju ändå trots allt ”bara en novell”. Om en novell inte blir bra så har man ju inte investerat så mycket tid. Om jag kommer på ett bättre ämne medan jag skriver kan jag ju ta tag i det direkt när jag är klar. I ett romanprojekt känns alla beslut så mycket större, så mycket tyngre.

Tänk om jag inte skriver ”rätt” roman? Tänk om den inte blir så bra som den skulle kunna bli? Var det någon annan av mina idéer som egentligen hade varit bättre? Jag kanske borde vänta tills jag får ”den där idén som överskuggar alla andra” – den som är så bra att den faktiskt nästa skriver sig själv?

För till skillnad från en del andra så går jag inte och bär på ”den där romanen” inom mig. Jag vill skriva, jag älskar att skapa historier, och för mig så är själva upptäckandet av historien en väldigt viktig del av skrivandet. Alltså har jag sällan ”färdiga” historier i huvudet. Så hur väljer jag rätt historia att börja på då?  Tänk om den historien leder in en återvändsgränd, eller bara inte blir bra nog.

Sen är det ju det där med avgränsning. I novellformatet är det ju oerhört viktigt att strama åt historien, att inte låta den svälla. De idéer och tankar jag har kring romaner är betydligt öppnare och större. Hur gärna jag skulle vilja att mina idéer skulle funka för 2-300 sidor är jag rädd att de kräver betydligt mer för att bli något. Att skriva något sådant är ju en stor investering i tid och arbete. Lite läskigare än att sätta sig ner för att skriva en historia på max 5000 ord eller så…

Är det bara jag som funderar så här? Eller finns det andra som känner igen sig i den problematiken?

Lösningen då?

Jag vet inte. Dock kanske jag är den på spåren. Och som vanligt när det gäller mig handlar det nog om att jag måste övertala/övertyga/lura mig själv lite grann…  Och här har jag en plan. Jag ska försöka få tillfälle att återkomma till detta.

3 kommentarer
 1. Det låter bra med en plan! Jag ska också försöka skaffa mig en sådan. 🙂

  Jag förstår att det blir peppande med en såpass tät kontakt. Kontinuitet är ju jätteviktigt för skrivandet, särskilt om man har för lite tid… Min lilla skrivgrupp är utspridd över landet, så det skulle inte funka för oss, men vi har ett internetforum där vi håller kontakten mellan träffarna.

  Fördelen med att ses lite mer sällan är att det går att låta det bli väldigt intensivt, och vi kan diskutera ganska stora textavsnitt på en gång (vi läser två veckor i förväg). Det är framför allt bra för de i gruppen som jobbar på längre projekt.

  Jag kommer tillbaka, hit. Jag har lagt till er blogg som en av dem jag följer, så jag kan se nya inlägg direkt från mitt wordpresskonto, mycket smidigt.

  Trevlig helg!
  /Liv

 2. Hej Thomas!
  Jag känner verkligen igen mig i de här tankarna. Jag håller precis på att slutföra arbetet med en novellsamling, och därför funderar jag mycket på vad jag ska skriva sen, när jag är klar. Efter ett tag la jag märke till att alla idéer jag får rör sig om projekt som är korta till formatet. Noveller, diktsamlingar, prosalyrik. Ändå läser jag framför allt romaner, så vad betyder det?

  Jag tenderar att censurera mig själv på ett ganska tidigt stadium och framför allt drömma drömmar som är möjliga att genomföra. Jag tror att vad mina projektidéer vill säga mig är: som jag lever just nu har jag inte möjlighet att skriva en roman. Åtminstone tror jag inte riktigt på att det är möjligt. Det går naturligtvis att ändra på, både förutsättningarna för skrivandet och mina egna föreställningar om vad som är möjligt och inte. Jag funderar som bäst på om det är det jag borde göra. Har du läst Haruki Murakamis ”Vad jag pratar om när jag pratar om löpning”? Han har ett fint resonemang om precis det här.

  Det ser förresten ut som att vi startade skrivarbloggar ungefär samtidigt. Jag har också en skrivgrupp (men bloggen är min egen). Vi träffas fre-sö fyra gånger om året för att ge respons på varandras texter, och prata om skrivandet och livet, vi har hållt på i ungefär sex år nu. Det är fantastiskt, men det låter också härligt att kunna ses oftare som ni gör. Titta gärna in på min blogg om du/ni har lust (www.lugndetordnarsig.wordpress.com). Jag ska komma tillbaka hit. 🙂

  Ha det fint!
  /Liv

  • Thomas sa:

   Kul att få höra dina funderingar i frågan. Jag har jobbat på hur jag ska förhålla mig i romanfrågan och testar vad som skulle kunna vara en plan just nu. Jag ska försöka skriva om den någon dag. Det är jätteinspirerade att ses en gång i veckan (ungefär) och det ger en extra kick att vilja kunna säga något annat än ”Nej jag har inte skrivit något sedan senast” när man ses.

   Jag ska kika in på din blogg. Och du är välkommen tillbaka till vår 🙂
   /Thomas

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: