Frågan är … Varför skriver du just fantastik?

Det här är tänkt att bli ett återkommande inslag här på bloggen. Lämna gärna en kommentar om du vill ställa en fråga till oss tre.

maria

Maria

För att jag gillar genren och ofta får idéer inom den. När man skriver har man oändliga möjligheter – varför begränsa sig till sådant som skulle kunna hända i den fysiska verkligheten?För övrigt håller jag med G.K. Chesterton, ”a man who knew what was going on” enligt två av mina favoritförfattare, Neil Gaiman och Terry Pratchett. Chesterton ansåg att ”fairy tales are more than true: not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be beaten”.
sara

Sara

Jag skriver fantastik för att jag inte kan skriva något annat. För mig är det det naturliga sättet att beskriva världen. Skönlitteraturen är sann för att den inte begränsar sig till sanningen, och jag lyckas inte beskriva verkligheten med bara det som är verkligt.
thomas

Thomas

Nu är ju inte fantastik det enda jag skriver, men jag förstår frågan. Till att börja med för att det är en genre som på så många sätt kom att prägla min uppväxts läsande, spelande och fantiserande.
Dessutom är en genre som är utmanande i och med att det finns så oerhört mycket klichéer att förhålla sig till, både inom klassisk fantasy/SF och inom den mer moderna. Att försöka skapa något som känns fräscht och eget inom detta tycker jag är jättespännande. Utmaningar är kul helt enkelt.
SF:ns tradition av samtidsreflektion, och fantasyns sagoberättande och mystik. Det finns något mycket lockande i allt det – och jag vill gärna blanda ihop det ordentligt.
2 kommentarer
 1. Maria sa:

  Hej Liv! Nu har jag skrivit ett inlägg om hur våra skrivträffar brukar se ut. Du får väldigt gärna svara och berätta hur ni jobbar, eller ställa frågor om det är något mer i vårt arbetssätt du undrar över.

  Min boksmak är nog ganska bred. Några favoritförfattare i fantasikfacket är Neil Gaiman, Terry Pratchett, John Ajvide Lindqvist, Ursula K. Le Guin och China Miéville – samt J.R.R. Tolkien sedan Sagan om ringen drabbade mig med full kraft när jag var tio år (fortfarande en av mina starkaste läsupplevelser någonsin). Bland klassiska författare är Jane Austen, Charles Dickens och F. Scott Fitzgerald några starka namn och bland nutida tycker jag mycket om Margaret Atwood, Claire Castillon, Haruki Murakami och Jonas Hassen Khemiri. Måste också nämna giganterna Tage Danielsson och Astrid Lindgren och på poesisidan Tomas Tranströmer och Lotta Olsson … och Shakespeare …

  Jag kan säkert komma på mer, men jag tror jag stannar där.

 2. Kul att höra vad som fått er att skriva fantastik! Själv har jag den senaste tiden funderat på varför jag _inte_ gjort det. Jag har läst mycket fantasy och en hel del sf och gillar verkligen dessa genrer, hur de möjliggör både verklighetsflykt och samhällskritik, vilket man nu är ute efter för stunden. Det har inte blivit så att jag skrivit något sådant bara. Men jag gillar att jobba i många genrer parallellt, och nu går jag faktiskt och ruvar på en fantastik-idé som nog vill ut så småningom.

  Om jag får önska tema på ett blogginlägg så skulle jag gärna vilja höra mer om hur ni jobbar när ni träffas, rent praktiskt. Läser ni texter i förväg? Skiljer sig träffarna åt från gång till gång? osv osv. I gengäld berättar jag gärna om hur min skrivgrupp jobbar. Det vore kul att jämföra lite och kanske få idéer av varandra. Sen vore det också kul att höra vad ni gillar att läsa, både fantastik och övrigt.

  Ha det fint!
  /Liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: